am Murradweg/R2: Radbrücke bei Stadl an der Mur | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  FIETSEN IN DE STEIERMARK

  Door de veelzijdige natuur, met imposante bergen in het noorden, kilometerslange appelboomgaarden in het oosten en tal van wijngaarden in het zuiden rond historische plaatsen zoals Bad Radkersburg en Deutschlandsberg.

  DE 3 GROTE FIETSROUTES IN HET GROENE HART VAN OOSTENRIJK

  Tijdens bijna eindeloze fietstochten vol natuur, kunst, cultuur en gastronomie geniet je volop van de veelzijdigheid van de Steiermark. Zowel in het alpine noorden als in het mediterraan aandoende zuiden vind je routes die in verschillende gevarieerde etappes zijn onderverdeeld. 

  Tijdens de ’Weinland Steiermark Radtour’ geniet je in drie wijnbouwgebieden van culinaire hoogstandjes, wijnproeverijen en regionale lekkernijen.

  Dat biedt alleen de Murradweg: bergpanorama in Nationalpark Hohe Tauern en rond het historische stadje Murau en een aangenaam warm klimaat in de wijn- en thermenregio. 

  De Ennsradweg loopt kilometerslang door een wereld van bergen en water. In de nationale parken Gesäuse en Kalkalpen kun je tal van natuurtaferelen bewonderen.

  Meer informatie in het Engels.

  Mountainbikers, e-bikers, wielrenners en gravelbikers zijn er dol op

  DE STEIERMARK: EEN PARADIJS VOOR FIETSERS

  De regio Schladming-Dachstein, een topbestemming voor mountainbikers, maakt indruk met zijn diversiteit aan tochten en talrijke trails, bikeparken, bikescholen en bikeshuttles. De Dachstein-ronde, de trailparks op de Planai en Reiteralm en het Trans Nationalpark in de Gesäuse zijn een paradijs voor mountainbikers.

  Ook e-bikers zijn in de Steiermark aan het juiste adres. Met een uitgebreid netwerk van oplaadpunten en speciaal voor e-bikes gecreëerde routes, zijn de fietsvakanties hier comfortabel, plezierig en toch behoorlijk sportief.

  Nog sportiever zijn de wielertochten door het alpine noorden met tal van paswegen. Pak de racefiets en geniet bij aangename temperaturen op wegen met weinig verkeer van het fruit- en wijnlandschap in het oosten en zuiden van de Steiermark.

  Iedereen die zowel van wielrennen als van mountainbiken houdt, stapt op een gravelbike om de Steiermark te verkennen. Met een gravelbike switch je gemakkelijk tussen verharde en onverharde wegen.

  In het gevarieerde aanbod van de Steiermark is er voor elk type fietser wat wils.

  Meer informatie in het Engels.

  DE GESCHIEDENIS ROND FIETSEN

  Fietsen in de Steiermark is zeker niet alleen van deze tijd. Al in 1884 organiseerde de Grazer Bicycle Club wielerwedstrijden. Tegenwoordig komen veel fietsliefhebbers elk jaar samen voor de opening van het fietsseizoen, het ‘Anradeln’ in Bad Radkersburg of voor de 3-daagse Tour de Mur op de Murradweg.

  De Steiermark is de geboortestreek van legendes uit de fietsgeschiedenis zoals Johann Puch, Rudi Mitteregger, Gerhard Schönbacher en Christoph Strasser. Ook worden er in de Steiermark fietsen geproduceerd zoals ‘Steirerbike’, ‘bikee’ of ‘Geero’.

  Meer informatie in het Engels.

  Radfahren auf der Weinland Steiermark Radtour, Sernauberg | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm
  Radfahren am Murradweg, in Graz, Tegetthoffbrücke mit Blick auf Uhrturm | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm
  am Podolerteich im Naturpark Zirbitzkogel-Grebenzen auf der Teichrunde | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm
  am Murradweg/R2: beim Murturm in Gosdorf nahe Mureck | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  EuroVelo 9 & 14

  Deel van een groot geheel: tijdens een fietstocht door Europa mag de Steiermark als bestemming natuurlijk niet ontbreken. Een deel van de EuroVelo 9 loopt via de Thermenradweg en de Murradweg. Alle goede dingen bestaan in drieën. Dat blijkt wel op de EuroVelo 14. Op deze fietsroute passeer je zowel de Ennsradweg, de Murradweg als de Weinland Steiermark Radtour.

  Meer informatie in het Engels.