Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 4 am Steirerseebankerl auf der Tauplitz | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  Túrázás Stájerországban

  A virágzó tavasztól a téli varázslatig a stájerországi túrázás lépésről lépésre új erőt ad. Egy aktív kirándulás a hegyekben, az erdőkben, a patakok mentén vagy a kertekben megtisztítja a lelket. Ausztria zöld szíve arra invitálja önt, hogy tudatosan élvezze a természetet, és pihenőt tartson a hangulatos alpesi kunyhókban, vendéglőkben vagy borozókban.

  Via ferrata vagy borút? Alpesi kunyhó vagy borozó? A kínálat széles. Sziklás hegyek az alpesi északon, Európa legnagyobb egybefüggő alpesi legelőterülete keleten vagy a szelíd borvidék a mediterrán délen: a legjobb módja annak, hogy felfedezzük, milyen változatos és mozgalmas Stájerország, valószínűleg egy túra ...

  A legszebb túraútvonal Ausztria zöld szívében

  Túraútvonal „A gleccsertől a borig”

  Stájerországot mint túrázási úti célt izgalmas kontrasztok jellemzik. A Dachstein, a Gesäuse vagy a Hochschwab hegyvonulatainak lenyűgöző változatossága kiegészül csodálatos történetekkel az alpinizmusról, a történelemről, a kulináris élvezetekről, valamint az emberekről, akik ezt a tájat formálják. De elbűvölő a déli és keleti részen fekvő, szőlőültetvényekkel és almaültetvényekkel szegélyezett terület is. Itt a túraútvonalak idilli fekvésű borozókhoz és gasztronómiai manufaktúrákhoz vezetnek.

  Ausztria zöld szívének legszebb útvonala a Gleccsertől a borig túraútvonal. Túrázás napkeltétől napnyugtáig, kunyhótól kunyhóig, buschenschankról buschenschankra Stájerország változatos tájain keresztül. A túra egy északi és egy déli útvonalon vezet – szelíd alpesi legelőkön keresztül és izgalmas kirándulóhelyekre egészen a Stájerország déli és keleti részén fekvő borvidékig. A lélegzetelállító kilátás és a fotópontok állandó kísérők az út során.

  A túra és az egyes szakaszok leírása angol nyelven itt olvashatók.

  Frissítő vízforrásokban gazdag

  Út a vízhez

  Vadvizek Schladmingban. Források, mint a Palfauer Wasserlochklamm a Gesäuseben. Zuhogó vízesések, mint a mixnitzi Bärenschützklamm. Aki víz mellett és vízhez szeretne túrázni, annak Stájerországban számos lehetősége van erre: nemcsak a túraútvonalak mentén található számos zúgó pataknál és rohanó folyónál, hanem a számtalan hegyi tónál is –csak a Schladminger Tauernben több mint 300 van.

  A Tauplitz Közép-Európa legnagyobb tófennsíkja. A Hochschwab és a Rax-hegység magas forrásvízvezetékeken keresztül látja el ivóvízzel Bécs és Graz városát. Az aktív üdülővendégek mindezt és még többet is megtapasztalhatnak Ausztria zöld szívének vízi túraútvonalain. Mindenhol kombinálhatjuk a változatos testmozgást a jól megérdemelt hűsöléssel.

  A vizek mentén vezető túraútvonalakról további információk angol nyelven itt állnak rendelkezésre.

  Az almától a borig

  Út a kulináris élvezetekhez

  Akár észak, dél, kelet vagy nyugat – az ínyencek minden irányban különleges túrákon érhetik el azokat a regionális finomságokat, amelyekről Stájerország híres.

  A Glanzer Hoftour, a Schilcherweg, az Érzékek borútja vagy a Klöcher Traminerweg útvonalon az üdülővendégek a Sauvignon Blanc és a Schilcher szőlőfajták között túrázhatnak és vehetnek részt kóstolókon. Alternatívaként érdemes felfedezni a kelet-stájerországi csodálatos gyümölcsösöket. Az Elzer Roas összesen 3,5 kilométert tesz meg a gyümölcsösökön keresztül, nyolcas hurok formájában – mindenféle érdekességgel az almáról.

  A kulináris útvonalak angolul is megtalálhatók itt.

  Hosszútávú túrázás és zarándokutak

  Túrázás Stájerországban

  Ha szeretné megtapasztalni a természet varázsát és a csodálatos hegyvidéki világot, akkor Stájerország számos vonzó hosszútávú túraútvonalának egyikén érdemes elindulnia. Itt található az alpesi régió legsűrűbb hosszútávú túraútvonal-hálózata, ami egyrészt Stájerország gazdag hegymászó múltjának köszönhető, másrészt pedig a Mariazellbe vezető zarándokútvonalnak, amely Ausztria legismertebb zarándokútja.

  A hosszútávú túrázással és zarándokútvonalakkal kapcsolatos információk angol nyelven itt találhatók.

  Hegymászás Stájerországban

  Szeretne valami új dolgot kipróbálni? Ahol a túraútvonalak véget érnek, ott Stájerországban gyakran új élmények kezdődnek: via ferrata vagy hegymászó útvonalak. Egyre népszerűbbé válik a drótköteleken és létrákon való mozgás vágya a sziklafalakon. Nem csoda, hiszen látványos módon teszik lehetővé a Dachstein, Gesäuse, Hochschwab és Rax közötti hegyi világának felfedezését egészen a Riegersburgig vagy a Seetaler Alpokig.

  Apropó, Dachstein: 26 via ferrata útvonal és túra, köztük egy gyermek- és három ifjúsági via ferrata útvonal, valamint Kali via ferrata kertje teszi a Dachsteint Ausztria via ferrata fellegvárává.

  A hegymászással kapcsolatos információk angol nyelven itt állnak rendelkezésre.

  Alpesi legelők, kunyhók és felvonók

  A túrázás közbeni jó közérzetért

  Az alpesi legelők mindig is vágyott úti célok voltak. Stájerországban mintegy 1900 alpesi legelő található, összesen 146 000 hektáron. Az alpesi kunyhók százaiban a tulajdonosok és a fogadósok szívügye, hogy a kikapcsolódni vágyó vendégeket kulináris élvezetekkel kényeztessék. Egyedülálló gasztronómiai élmények ígér például Richard Rauch Almkulinarik projektje vagy a kiváló Kulinarium Steiermark kunyhók.

  Jó tudni: 19 felvonó nyáron is üzemel, megkönnyíti a feljutást, és számos látnivaló kiindulópontja a hegyen. A Sommercard kártyával a nyaralók ingyenesen használhatják a Schladming-Dachstein üdülőrégió felvonóit és ülőliftjeit. Továbbá minden vendégnek tisztában kell lennie a biztonságos túrázás szabályaival.

  További információ angol nyelven itt található.

  Wandern "Vom Gletscher zum Wein" nach Klöch, Südoststeiermark | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm
  Hölzlerhütte auf der Eselsberger Alm (bei Oberwölz-Lachtal) | © Steiermark Tourismus | Günther Steininger
  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 2 beim Friedenskircherl (Stoderzinken) | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  Egy sportág, amelynek történelme van

  Érdekességek a stájerországi hegyi túrázásról

  A stájerországi túrázás és hegymászás történetét események egész sora alakította. Íme néhány érdekesség és információ:

  • A Gesäuse a hegymászás egyetemeként is ismert. Ez a név Kurt Maix újságíróra és a hegymászás úttörőjére vezethető vissza. A 20. század fordulója óta a régiót a bécsi hegymászó iskola hegymászóparadicsomának tekintik.
  • A Rax a bécsi alpesi iskola szülőhelye.
  • Három bécsi alpinista halálos balesete után 1896 márciusában Mürzzuschlagban, a Rax, a Schneealm és a Stuhleck lábánál létrehozták a világ első hegyimentő állomását.
  • A Dachstein lábánál található az Alpesi Múzeum.
  • A tartományi fővárosban, Grazban évente megrendezik a Nemzetközi Hegyi Filmfesztivált.
  • A Dachsteint számos jeles ember formálta: festők, írók, felfedezők és arisztokraták, hegymászók, barlangkutatók, bányászok és kézművesek. 1810-ben Johann főhercegnek sikerült először átkelni a Dachstein-hegységen.

  Ha már a hegymászóknál tartunk: Ramsau am Dachstein az első számú via ferrata terület Ausztriában. A hegyek szerelmeseit 26 via ferrata várja, amelyek közül három fiataloknak és egy gyermekeknek szól, valamint Kali via ferrata kertje és kezdő tanfolyamok via ferrata engedéllyel.

  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 27 im Gartendorf Pöllauberg | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker
  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 6 in der Wörschachklamm | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker
  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 5 von Tauplitz bis Tauplitzalm | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker
  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 4 auf der Tauplitzalm | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  TÚRÁK STÁJERORSZÁGBAN

  A hegyek, erdők, patakok és kertek lépésről lépésre történő felfedezése új erőt ad és megtisztítja a lelket. Túrázni, gyönyörködni a természetben és hangulatos menedékházakba betérni – valószínűleg ez a legszebb módja Stájerország felfedezésének. Ami a változatos túraélményekről gondoskodik: északon a zord hegyek, keleten Európa legnagyobb egybefüggő alpesi legelőterülete, délen pedig a borvidék szelíd lankái.

  További információ angol nyelven.

  TOVÁBB A TÚRAOLDALRA