Sommerfrische im Grünen Herz (Naturpark Sölktäler) | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm

  Üdülés Stájerországban

  Stájerország mint olyan, nem igazán létezik. Ausztria zöld szívét inkább sokféle táj jellemzi, melyek a gleccsertől a borig sokféle élményt jelentenek.

  A Dachstein legmagasabb pontja (2995 méter tengerszint feletti magasság) és a legalacsonyabb pont, a Rogner Bad Blumau-ban található Vulkania® gyógyforrás (2843 méter tengerszint alatti magasság) között lenyűgöző, 5838 méteres különbség van. Az ilyen ellentéteket a vendégek és a helyiek egyaránt értékelik. Az alpesi észak, a városi hangulat Grazban, valamint a tartomány kellemes klímájú déli és keleti része a lehetőségek színes skáláját kínálja rövid távolságokon belül.

  Stájerország mint változatos üdülési célpont

  Ha Stájerországba utazik, ajánlatok széles választékára számíthat, amelyek nem hagynak kívánnivalót maguk után, és garantálják a változatos időtöltést – tele rendkívül szép pillanatokkal és lenyűgöző élményekkel.

  Hegyek és erdők

  Aktívan a természetben

  A Dachstein, Gesäuse, Hochschwab, Zirbitzkogel és Almenland között, folyóvizek mentén és szurdokokban: az összesen 805 millió fával rendelkező Stájerország lenyűgöző vonzerővel bír, mivel Ausztria erdőkben leggazdagabb és ezáltal legzöldebb tartománya.

  Különösen az északi tájak csalogatják az aktív üdülésre vágyókat túrázásra, kerékpározásra, síelésre, sífutásra, hótalpas túrázásra vagy sítúrázásra. Aki pedig csak egyszerűen pihenésre vágyik, az teljes nyugalomban szemlélheti a gazdag növény- és állatvilágot, és hagyhatja, hogy a természet kifejtse nagyszerű hatását.

  Stájerország…

  • 16.401 km2 alapterületű (a második legnagyobb osztrák tartomány) és
  • területének 62 %-a erdő

  Ausztria zöld szívében találunk

  • egy majdnem 3.000 méteres csúcsot (Dachstein: 2.995 m).
  • 788 csúcsot 2000 méter felett
  • egy nemzeti parkot, 7 természetvédelmi parkot, egy UNESCO bioszféra parkot és több mint 40 Natura 2000 európai védett területet
  • mintegy 1.900 alpesi legelőt, amelyek összterülete kb. 146 000 hektár

  Bor és szőlőskertek

  Kulináris élmények

  Üdvözöljük Ausztria ínyencboltjában és gyümölcsöskertjében! Bárhogy is hívják Stájerországot: Ausztria legtermékenyebb tartománya, különösen délen és keleten. Nagyszerű minőségű és változatos élelmiszereket állít elő, olyan alapanyagokból, mint az alma, vagy akár a cirbolyafenyő. Nem beszélve az első osztályú borról, immáron két és fél ezer éve.

  A stájerek nagyon is tisztában vannak a bor, a sütőtök és az alma hármasához kapcsolódó gasztronómiai értékkel. Hiszen ezek és más kulináris különlegességek jelentősen hozzájárulnak a stájer életérzéshez.

  Stájerországnak van ...

  • 5 000 hektár szőlőtermő területe, amelynek 14 %-a biotermesztésből származik.
  • a legnagyobb almatermő területe Ausztriában, 5200 hektárral.
  • 8 600 hektár töktermesztési területe.

  Stájerországban termesztenek…

  • 220 000-280 000 hektoliter bor (kb. 80 %-ban fehér bor) előállításához szükséges szőlőt.
  • évente mintegy 180 000 tonna almát (Ausztria ellátásának mintegy 80 %-a).
  • közel 3,2 millió liter eredeti stájer tökmagolaj előállításához szükséges tököt.

  Termálvíz és forrásvíz

  Az egészség érdekében

  A kilenc termálfürdő a stájer turizmus egyik fő pillére. Egész évben jótékony alapot biztosítanak a természeti erőforrásokkal való regenerálódáshoz. A klasszikus terápiáktól a modern egészségügyi kezelésekig – az eredmény egy harmonikus egészség- és üdülési élmény.

  A zászlóshajó itt a Grünkraft Steiermark: a Grünkraft tagjai, mint például a terapeuták, de a túravezetők is belső egyensúlyhoz és új életenergiához juttatják a kikapcsolódni vágyó vendégeket.

  A friss forrásvíz sokkal több mint élelmiszer. Ivóvíz minőségű folyók, vízesések, vízcsapok, amelyekből egészséges ivóvíz csordogál: ez az ásványi kincs gyakran a rekreáció és a természet egyedülálló élményének alapját képezi. A stájerek számára magától értetődő, sok stájerországi vendég számára azonban tiszta luxus.

  Stájerországban van…

  • 9 termálfürdő, amelyek termálvize többek között jelentősen csökkenti a kortizol stresszmutatót.
  • Bad Gleichenbergben több mint 180 éves fürdőhagyomány.
  • számos jellegzetes regionális kezelés az alma, a bor és a sütőtök felhasználásával.

  Apropó víz: Stájerországban, ...

  • A Grundlsee a legnagyobb tó a maga 4,3 km² -ével.
  • a Günster-vízesés 65 méteres esésével Stájerország legmagasabb vízesése.
  • a Mura a leghosszabb folyó a maga 290,9 km-ével.

  Városok és falvak

  Kíváncsi a kultúrára

  A legnagyobb népességű kulturális fővárostól, Graz-tól a területét tekintve legnagyobb Mariazellig, a legkisebb és egyben legmagasabb településig, Hohentauernig: a kulturális értékeikkel rendelkező városok és települések ideális kiindulópontok Stájerország történelmének és az ebből kinőtt hagyományok megismeréséhez. Ezek közül sokan ma is formálják a stájereket.

  A Piber ménes lipicai lovaitól az Erzbergig, a Riegersburg kastélytól a Herberstein kertes kastélyig, vadregényes állatokkal. A több mint 200 éves Joanneumtól, Ausztria első múzeumától kezdve a világörökségi helyszíneken át a Kunsthaus Grazig és a borászatok modern építészetéig: a gazdag történelem és a kortárs művészeti kincsek biztosítják a változatos kulturális élményeket.

  Graz, a tartományi főváros...

  • 331 562 lakosa van (2021.1.1.1-től), Graz és környéke nagyjából 450 000 lakosú.
  • egy diákváros, 5 egyetemmel, 2 alkalmazott tudományok egyetemével és több mint 60 000 diákkal.
  • 2003-ban Európa Kulturális Fővárosa volt, az UNESCO Világörökség része és a Design Városa.

  A stájer házigazdák

  Stájerország az évtizedek során egyre vonzóbb üdülési célponttá vált, és az osztrákok körében is rendkívül népszerű. A stájereket nem lehet eléggé értékelni – melegszívű, szenvedélyes, de egyben tudatos házigazdák, akik kötődnek hazájukhoz.

  Szálláskeresés