"Schmelzbach" schlingt sich durch steirische Wälder | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm

  BIJZONDER MOOIE PLEKKEN IN DE NATUUR VAN DE STEIERMARK

  Rustig en stil en toch vol leven – de diversiteit van de natuur in het groene hart van Oostenrijk is groot: van wijngaarden, almen, beboste riviergebieden tot en met boomgaarden.

  Deze landschappen zijn goed voor lichaam en geest, de natuur is dan ook een belangrijk onderdeel van een vakantie in de Steiermark.

  NATIONALPARK GESÄUSE: INDRUKWEKKEND

  Met een oppervlakte van 12.000 hectare is het Nationalpark Gesäuse bijna 35 keer zo groot als het Central Park in New York. In totaal beslaat dit nationale park 0,7 procent van de oppervlakte van de deelstaat en is het een van de mooiste natuurjuweeltjes in de Steiermark:

  • Langs het wilde water van de Enns bevindt zich een van de laatste broedplaatsen voor de oeverloper.
  • De bossen worden aan zichzelf overgelaten: op de indrukwekkende rotswanden links en rechts aan de oevers van de Enns groeien inheemse, zeldzame planten zoals de grasanjer.
  • De natuurlijke leefgebieden bos, water, rotsen en almen dragen bij aan de grote biodiversiteit van de Gesäuse. Vooral insecten voelen zich hier thuis. In het nationale park zijn al ruim 1.230 vlindersoorten aangetroffen.
  • Het bijzondere van Nationalpark Gesäuse is dat de natuur zich hier vrij kan ontwikkelen en natuurverschijnselen als lawines en windstoten hun gang kunnen gaan. Op ongeveer driekwart van de totale oppervlakte ontwikkelen de bossen zich steeds verder. Oude bomen gaan dood en maken plaats voor nieuwe. Ook de rivieren gaan hun eigen gang. Ze treden buiten hun oevers en geven de omgeving een nieuw uiterlijk.

  Met een ranger van het nationale park of tijdens een rafting- of kajaktocht op de Enns of Salza maak je pas echt kennis met het Nationalpark Gesäuse. Voor deze waterrijke avonturen zijn speciale in- en uitstappunten, die op bepaalde tijden gebruikt kunnen worden.

  In de twee bezoekerscentra, ‘Erlebniszentrum Weidendom’ en het ‘Nationalpark Pavillon Gstatterboden’, kun je nog dieper in de veelzijdige natuurfenomenen van ‘Nationalpark Gesäuse’ duiken. Heel indrukwekkend: ‘Erlebniszentrum Weidendom’ aan de oever van de Enns met researchworkshop en de eerste beloopbare ecologische voetafdruk van Oostenrijk.

  De zes themaroutes door het nationale park zijn heel interessant voor gezinnen met kinderen. Iedereen die graag op avontuur gaat, pakt bijvoorbeeld het bospad vanaf parkeerplaats Weidedom. Tijdens deze wandeling langs de Johnsbach beleef je het levensverhaal van ‘Wilde John’ en maak je kennis met het Johnsbachtal. Direct daarna kan de ontdekkingstocht via de Rauchbodenweg worden vervolgd. Vooral het uitzicht naar beneden op de Enns en naar boven op de machtige rotswanden van de Gesäuse maakt indruk op jong en oud.  

  Wandelaars en bergbeklimmers komen aan hun trekken op de vele langeafstandswandelroutes en klettersteigen. De Luchstrail met veel mysterie en wildernis loopt door drie internationaal erkende beschermde natuurgebieden: Nationalpark Gesäuse, Nationalpark Kalkalpen en natuurreservaat Dürrenstein.

  De klettersteigen in de Gesäuse zijn in harmonie met de natuur aangelegd en bieden uitdagingen met prachtige uitzichten. Er zijn routes voor elk niveau, van obstakelvrij wandelpad tot en met uitdagende klimtocht.

  Belevingstip: de nachten in Nationalpark Gesäuse behoren tot de donkerste nachten in heel Europa. Tijdens het sterrenkijken bij bezoekerscentrum Weidendom in het nationale park, kun je tot 6.000 sterren aan de donkere sterrenhemel van Oostenrijk zien. Vooral bij nieuwe maan een aanrader. Met wat geluk zie je dan ‘vallende sterren’ en de sterren op duizenden lichtjaren afstand lijken dan dichtbij genoeg om aan te raken.

  Zeven natuurwonderen in de Steiermark

  NATUURPARKEN IN HET GROENE HART VAN OOSTENRIJK

  De zeven natuurparken van de Steiermark bieden een verscheidenheid aan karakteristieke natuur- en cultuurlandschappen. Je vindt er ongerepte natuur, maar ook natuurlijke en culturele hoogtepunten. Ook zijn er tal van mogelijkheden om de natuur te ervaren en te begrijpen.

  Niet alleen de bezoekers genieten van de ongerepte natuur in het groene hart van Oostenrijk. De natuurparken bieden, vooral voor zeldzame planten en dieren, een beschermd leefgebied.

  Leefgebied voor bedreigde dier- en plantensoorten

  VEELZIJDIG UNESCO-BIOSFERENPARK UNTERES MURTAL IN DE STEIERMARK

  Oostenrijk heeft sinds juni 2019 een vierde UNESCO-biosferenpark: het biosferenpark Unteres Murtal in de Steiermark tussen Bad Radkersburg en Mureck strekt zich uit over 13.000 hectare. Het is een indrukwekkend rivierlandschap. Met zijn natuurlijke stromingsdynamiek zorgt de Mur telkens weer voor nieuwe leefgebieden voor talloze bedreigde dier- en plantensoorten, waaronder meer dan 300 vogelsoorten. Voor veel vissoorten is het riviersysteem een noodzaak voor hun migraties.

  En last but not least beschermen de uiterwaarden hier aan de Oostenrijks-Sloveense grens, de nederzettingen tegen overstromingen en garanderen ze ook de levering van schoon drinkwater.

  Het unieke natuurjuweeltje is geen museum, maar een leef- en recreatiegebied voor verschillende activiteiten. Op belangrijke plekken in het biosferenpark geven zogenaamde ‘River'scools’-borden interessante informatie over fauna en flora.

  Tip: neem beslist een verrekijker of bekerloep mee, want er is veel te ontdekken en te bewonderen!

  Donnersdorf is een ideale uitvalsbasis voor interessante belevenissen in dit gebied. Met een beetje geluk spot je zelfs een zeearend, een van de zeldzaamste vogelsoorten van de Steiermark. Bij de Murturm in Mureck kun je het gebied vanuit vogelperspectief bekijken.