Wandern am "Berg" | © Steiermark Tourismus | Günther Steininger

  VAKANTIE IN DE STEIERMARK

  Eigenlijk is er niet één Steiermark. Het groene hart van Oostenrijk heeft veel verschillende landschappen – en dat betekent gevarieerd genieten van de gletsjer tot en met de wijnregio.

  Een indrukwekkend hoogteverschil van 5.838 meter: tussen het hoogste punt op de Dachstein (2.995 meter hoog) en het laagste punt met de ‘Vulkania® Heilquelle’ (2.843 meter diep) in het Rogner Bad Blumau. Zowel de gasten als de bewoners van de regio zijn enthousiast over dit soort contrasten. Het alpine noorden, het stedelijke midden met Graz en het heerlijk aangename zuiden en oosten bieden op relatief korte afstand van elkaar veel gevarieerde mogelijkheden.

  DE STEIERMARK ALS VEELZIJDIGE VAKANTIEBESTEMMING

  Iedereen die in de Steiermark op pad is, kan rekenen op een groot aanbod dat niets te wensen overlaat en garant staat voor een verblijf vol afwisseling plus bijzonder mooie momenten en indrukwekkende ervaringen.

  Bergen en bossen

  WEES ACTIEF IN DE NATUUR

  Tussen Dachstein, Gesäuse, Hochschwab, Zirbitzkogel en Waldheimat van dichter Peter Rosegger, en tussen rivieroevers en bergkloven: met in totaal 805 miljoen bomen oefent de Steiermark als de dichtst beboste en dus groenste deelstaat van Oostenrijk een fascinerende aantrekkingskracht uit. Vooral de landschappen in het noorden nodigen actieve vakantiegangers uit om te gaan wandelen, fietsen, mountainbiken, skiën, langlaufen, sneeuwschoenwandelen of toerskiën. Je kunt het natuurlijk ook gewoon rustig aan doen: de flora en fauna bekijken en de natuur op je in laten werken. 

  De Steiermark heeft …

  • Een oppervlakte van 16.401 km2 (de op een na grootste deelstaat van Oostenrijk) en
  • Bestaat voor bijna 62 % uit bos.

  Het groene hart van Oostenrijk heeft ...

  • Eén (bijna) drieduizender (Dachstein: 2.995 meter).
  • 788 bergtoppen hoger dan 2.000 meter.
  • Een beschermd oergebied, een nationaal park, 7 natuurparken, een UNESCO-biosferenpark en ruim 50 Europese natuurbeschermingsgebieden Natura 2000.
  • Circa 1.900 almen met een totale oppervlakte van ca. 146.000 ha.
  • 19 zomerkabelbanen die je naar bergen vol belevenissen brengen.

  Wijn en tuinen

  CULINAIRE BELEVENISSEN

  Welkom in de delicatessenwinkel en boomgaard van Oostenrijk! Hoe de Steiermark ook wordt genoemd: deze deelstaat is de vruchtbaarste van Oostenrijk, vooral in het zuiden en oosten. Je vindt er veel kwaliteit en variëteit, van appels tot en met pompoenen. En al 2.500 jaar eersteklas wijnen. 

  De inwoners van de Steiermark zijn zich heel bewust van de waarde van deze verwennerijen in drievoud: wijn, pompoen en appel. Deze en andere culinaire bijzonderheden zijn immers een belangrijk onderdeel van de Steiermarkse lifestyle.

  De Steiermark heeft ...

  • Een wijnbouwgebied van 5.000 ha, waarvan 14% biologisch.
  • Het met 5.200 hectare grootste appelteeltgebied van Oostenrijk.
  • 8.600 hectare pompoenteeltgebied.

  In de Steiermark groeien …

  • Druiven voor 220.000 tot 280.000 hectoliter wijn (waarvan ongeveer 80% witte wijn).
  • Elk jaar ongeveer 180.000 ton appels (circa 80% van de Oostenrijkse productie).
  • Pompoenen voor bijna 3,2 miljoen liter Steiermarkse pompoenpittenolie.

  Warm en koud bronwater

  VOOR DE GEZONDHEID

  De negen thermen vormen een van de belangrijkste pijlers van het Steiermarkse vakantieaanbod. Het hele jaar door vormen ze een weldadige basis om met natuurlijke hulpbronnen je weer helemaal lekker te voelen. Aan je gezondheid werken en vakantievieren in één. Je vindt hier klassieke therapieën tot en met een modern gezondheidsaanbod.

  Het motto luidt: ‘De groene kracht van de Steiermark’. Voor iedereen die ontspanning zoekt: de ‘groene kracht’-begeleiders, zoals de therapeuten en wandelgidsen, zorgen ervoor dat je weer innerlijke rust vindt en levensenergie krijgt.

  Vers bronwater is overigens veel meer dan alleen van levensbelang. Van rivieren met drinkwaterkwaliteit, donderende watervallen tot en met kraanwater van topkwaliteit: water is ook vaak de basis voor ontspanning en unieke natuurbelevingen. Voor de Steiermarkers vanzelfsprekend, voor veel gasten hier pure luxe.

  De Steiermark heeft …

  • Negen thermen, waarvan het warme bronwater onder andere het stresshormoon cortisol aanzienlijk verlaagt.
  • Al ruim 180 jaar een kuurtraditie in Bad Gleichenberg.
  • Veel typische regionale toepassingen rond appel, wijn en pompoen.

  Over water gesproken: in de Steiermark is ...

  • De Grundlsee met 4,3 km2 het grootste meer.
  • De Günster waterval met een valhoogte van 65 meter de hoogste in de Steiermark.
  • De Mur met 290,9 km de langste rivier.

  Steden en dorpen

  NIEUWSGIERIG NAAR CULTUUR

  Van de gemeente met de meeste inwoners, de culturele hoofdstad Graz, de qua oppervlakte grootste gemeente Mariazell tot en met de kleinste en hoogst gelegen gemeente Hohentauern: de steden en plaatsen met hun cultuurgoed vormen een ideale uitvalsbasis om kennis te maken met de Steiermark, zijn geschiedenis en de daaruit voortgekomen tradities. En op dat alles zijn de Steiermarkers heel trots. 

  Van de lipizzaners in stoeterij Piber, de Erzberg, de Riegersburg, de kloosters Admont, Vorau en St. Lambrecht tot en met Schloss Herberstein met zijn romantische tuinen en de aangrenzende dierentuin. Van het ruim 200 jaar oude Joanneum als het eerste museum van Oostenrijk, de werelderfgoedlocaties, Kunsthaus Graz tot en met de moderne architectuur van de wijnhuizen: de rijke geschiedenis en moderne kunstschatten zorgen voor eersteklas ontmoetingen met zowel de geschiedenis als het heden van de Steiermark.

  Deelstaathoofdstad Graz ...

  • Heeft 331.562 inwoners (per 1 januari 2021), de regio Graz rond de 450.000.
  • Is een studentenstad met 5 universiteiten, 2 technische hogescholen en ruim 60.000 studenten.
  • Was in 2003 culturele hoofdstad van Europa, staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is City of Design.

  DE STEIERMARKERS ALS GASTHEREN EN -VROUWEN

  In de afgelopen decennia is de Steiermark als vakantiebestemming steeds aantrekkelijker geworden. Voor de Oostenrijkers is deze deelstaat zelfs de populairste vakantiebestemming in Oostenrijk. De Steiermarkse gastheren en -vrouwen zijn warm, gepassioneerd en hebben een eigen karakter. De Steiermark zit diep geworteld in hun ziel.

  Accommodaties zoeken (in het Engels).

  ONLINE ACCOMMODATIE ZOEKEN