auf der Reiteralm am Spiegelsee mit Blick auf Dachstein | © Steiermark Tourismus | photo-austria.at

  WANDELEN IN DE STEIERMARK

  Wandelen in de Steiermark geeft je vrijwel het hele jaar door, stap voor stap weer nieuwe energie. Actief op pad in de bergen, door de bossen, langs beekjes of door de groene natuur, het maakt je hoofd vrij. In het groene hart van Oostenrijk kun je bewust genieten van de natuur en onderweg even pauzeren in een gezellige berghut, herberg of wijnlokaal.

  Klimmen of wijnwandelen? Berghut of wijnlokaal? Wandelaars hebben keuze te over. Van de ruige bergen in het alpine noorden, Europa's grootste aaneengesloten almgebied in het oosten tot en met de heuvelachtige wijnregio in het nagenoeg mediterrane zuiden: wandelen is de beste manier om te ontdekken hoe landschappelijk divers en avontuurlijk de Steiermark is ...

  De mooiste ontdekkingsreis in het groene hart van Oostenrijk

  WANDELROUTE ‘VAN DE GLETSJER NAAR DE WIJN’

  Wandelbestemming de Steiermark biedt flink wat interessante contrasten. Zo maakt bijvoorbeeld de diversiteit rond de machtige bergen de Dachstein, Gesäuse en Hochschwab grote indruk – ook door de interessante verhalen over alpinisme, geschiedenis, gastronomie en de mensen die hier leven. Het gebied met de wijngaarden en appelboomgaarden in het zuiden en oosten is daarentegen weer heel gemoedelijk en magisch. De wandelroutes lopen hier naar idyllisch gelegen wijnlokalen en delicatessenmakers.

  De mooiste ontdekkingsreis in het groene hart van Oostenrijk is de wandelroute ‘Van de gletsjer naar de wijn’. Wandelen van zonsopgang tot zonsondergang, van hut naar hut, van wijnlokaal naar wijnlokaal en door het gevarieerde landschap van de Steiermark. Je kunt deze wandeltocht via een noordelijke of zuidelijke route afleggen. Je wandelt via vriendelijke almen en interessante bezienswaardigheden naar de wijnregio in het zuiden en oosten van de Steiermark. Met overal adembenemende uitzichten en mooie plekjes om foto's te maken.

  Meer informatie in het Engels.

  Volop weldadig water

  OP PAD NAAR HET WATER

  ‘Wild water’ in Schladming. Vallende wateren zoals de Palfauer Wasserlochklamm in de Gesäuse. Of de Raabklamm, de langste bergkloof van Oostenrijk. Wie aan en naar het water wil wandelen, kan in de Steiermark alle kanten uit. Naast de vele bruisende beekjes en rivieren langs de wandelroutes, vind je hier talloze bergmeren – alleen al in de Schladminger Tauern zijn het er ruim 300. 

  De Tauplitz is het grootste merenhoogplateau van Midden-Europa. De bergen Hochschwab en Rax voorzien de steden Wenen en Graz van drinkwater uit de bergen. Actieve vakantiegangers kunnen het allemaal ontdekken op de waterwandelroutes in het groene hart van Oostenrijk. Overal kun je gevarieerde beweging combineren met welverdiende verkoeling. 

  Meer informatie in het Engels.

  Van de appels naar de wijn

  WANDELEN NAAR VERRUKKELIJK ETEN

  Zowel in het noorden, zuiden, oosten als westen: voor fijnproevers zijn er speciale verwenwandeltochten naar de regionale, culinaire verwennerijen en delicatessen waar de Steiermark bekend om staat. 

  De Glanzer Weintour, de Schilcherweg, de Weinweg der Sinne en de Klöcher Traminerweg betekenen heerlijk wandelen en proeven tussen de Sauvignon Blanc en de Schilcher. Een alternatieve aanrader is een wandeling door de prachtige boomgaarden in het oosten van de Steiermark: op de Elzer Roas wandel je in de vorm van een achtvormige route in totaal 3,5 kilometer door de boomgaarden - inclusief allerlei wetenswaardigheden over de appels. 

  Meer informatie in het Engels.

  Langeafstandswandelen en pelgrimstochten

  WANDELEN IN DE STEIERMARK

  Wil je de magie van de natuur en de prachtige bergen heel intens beleven? Dan zijn de vele aantrekkelijke langeafstandswandelroutes in de Steiermark een aanrader. Hier vind je het dichtste netwerk van langeafstandswandelroutes in de Alpen, En dat is mede te danken aan de lange geschiedenis van het bergbeklimmen in de Steiermark. Maar ook door de eeuwenlang gehouden bedevaarten en pelgrimstochten naar Mariazell – de populairste pelgrimsroute in Oostenrijk.

  Meer informatie in het Engels.

  KLETTERSTEIGEN IN DE STEIERMARK

  Zin in nieuwe perspectieven? Waar wandelpaden eindigen, begint in de Steiermark vaak een nieuw avontuur: klettersteigen of een klimroute bedwingen. De wens om met staalkabels en ladders door de bergen te bewegen, wordt steeds populairder. Want zo kun je namelijk de bergwereld tussen Dachstein, Gesäuse, Hochschwab en Rax tot aan Riegersburg of de Seetaler Alpen op een spectaculaire manier verkennen.

  Over de Dachstein gesproken: 22 klettersteigen en klimtochten, waaronder een klettersteig voor kinderen, drie klettersteigen voor jongeren en ‘Kalis Klettersteiggarten’, maken van de Dachstein de klettersteig-hotspot van Oostenrijk.

  Meer informatie in het Engels.

  Almen, hutten en kabelbanen

  DE VOEL-JE-LEKKER-FACTOR TIJDENS HET WANDELEN

  Almen hebben altijd al een natuurlijke aantrekkingskracht gehad. De Steiermark heeft ongeveer 1.900 almen met een totale oppervlakte van 146.000 hectare. In de honderden almhutten staat één ding centraal: iedereen in een ontspannen sfeer culinair verwennen. Daarbij staan de ‘Almkulinarik by Richard Rauch’ en de hutten met het keurmerk Kulinarium Steiermark garant voor unieke verwenmomenten. 

  Goed om te weten: 19 kabelbanen zijn ook 's zomers in bedrijf, ze vergemakkelijken de weg naar boven en vormen het beginpunt voor tal van attracties in de bergen. Met de Sommercard kun je gratis gebruikmaken van de kabelbanen en stoeltjesliften van vakantieregio Schladming-Dachstein. Iedere gast dient zich bovendien vertrouwd te maken met de veiligheidsregels.

  Meer informatie in het Engels.

  Wandern "Vom Gletscher zum Wein" nach Klöch, Südoststeiermark | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm
  Hölzlerhütte auf der Eselsberger Alm (bei Oberwölz-Lachtal) | © Steiermark Tourismus | Günther Steininger
  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 2 beim Friedenskircherl (Stoderzinken) | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  Een sport met een verhaal

  WETENSWAARDIGHEDEN OVER BERGTOCHTEN IN DE STEIERMARK

  De geschiedenis van het wandelen en bergbeklimmen in de Steiermark is bepaald door een hele reeks gebeurtenissen. Een kort overzicht als inkijkje: 

  • De Gesäuse wordt ook wel de ‘universiteit van de bergsport’ genoemd. Deze naam is te danken aan journalist en klimpionier Kurt Maix. Sinds het begin van de 20e eeuw wordt de regio als klimparadijs van de ‘Wiener Bergsteigerschule’ gezien. 
  • De Rax leidde tot de oprichting van de Wiener Alpinschule.
  • Na een dodelijk ongeval waarbij drie Weense alpinisten betrokken waren, werd in maart 1896 in Mürzzuschlag aan de voet van de Rax, Schneealm en Stuhleck de eerste bergreddingsdienst ter wereld opgericht.
  • Aan de voet van de Dachstein bevindt zich het Alpinmuseum.
  • In de deelstaathoofdstad Graz wordt elk jaar het Internationale Mountainfilm Festival georganiseerd. 
  • Veel belangrijke mensen hebben bijgedragen aan de bekendheid van de Dachstein: van schilders, schrijvers, onderzoekers, bergbeklimmers, klimmers, speleologen, mijnwerkers tot en met ambachtslieden. In 1810 lukte het aartshertog Johann om als eerste het Dachsteinmassief over te steken.

  Over klimmen gesproken: Ramsau am Dachstein is het nr. 1 klettersteiggebied in Oostenrijk. Bergliefhebbers kunnen rekenen op 26 klettersteigen, waarvan drie voor jongeren en één voor kinderen, 'Kalis Klettersteiggarten’ en beginnerscursussen met klettersteig-certificaat.

  Wanderroute Vom Gletscher zum Wein: Etappe 31 bei der Riegersburg | © Steiermark Tourismus | Pixelmaker

  WANDELTOCHTEN IN DE STEIERMARK

  Stap voor stap bergen, bossen, beekjes en boomgaarden ontdekken. Dat geeft nieuwe energie en maakt je hoofd vrij. Wandelen, van de natuur genieten en gezellig ergens pauzeren met een hapje en een drankje – dat is de fijnste manier om de Steiermark te ontdekken. Op de vele kilometers aan wandelpaden kun je heel gevarieerd bewegen: van de ruige bergen in het noorden, Europa's grootste aaneengesloten almgebied in het oosten tot en met de heuvelachtige wijnregio in het zuiden.

  Meer informatie in het Engels.

  NAAR HET TOCHTENPORTAAL