"Schmelzbach" schlingt sich durch steirische Wälder | © Steiermark Tourismus | Tom Lamm

  STÁJERORSZÁG KÜLÖNLEGES TERMÉSZETI LÁTNIVALÓI

  Csendes és békés, mégis élettel teli – Ausztria zöld szívének természeti sokszínűsége a szőlőskertektől és alpesi legelőktől az erdővel borított tó- és folyóvidékeken át a gyümölcsösökig terjed.

  Ezek a tájak jót tesznek a testnek és a léleknek, ami a természetet is a stájerországi nyaralás elengedhetetlen részévé teszi.

  A LENYŰGÖZŐ GESÄUSE NEMZETI PARK

  A Gesäuse Nemzeti Park 12 000 hektáros területével majdnem 35-ször nagyobb, mint a New York-i Central Park. Összességében tehát Stájerország tartomány területének 0,7 százalékát foglalja el és Stájerország egyik legszebb természeti kincse:

  • A vad folyású Enns mentén található a billegetőcankók egyik utolsó költőhelye.
  • A vad erdők érintetlenül fejlődhetnek: az Enns bal és jobb partján, a lenyűgöző sziklafalakon olyan őshonos ritkaságok nőnek, mint – a világon egyedülálló – tollas szegfű.
  • Az erdő, a víz, a sziklafalak és az alpesi legelők természetes élőhelyei hozzájárulnak a Gesäuse biológiai sokféleségéhez. Különösen a rovarok érzik itt otthon magukat. A nemzeti parkban már több mint 1230 lepkefajt jegyeztek fel.
  • A Gesäuse Nemzeti Park különlegessége, hogy a természet itt szabadon fejlődhet és az olyan folyamatok, mint a lavinák vagy a szél által kidöntött fák itt nincsenek szabályozva. A teljes terület mintegy háromnegyedén folyamatosan fejlődnek az erdők. A régi fák elpusztulnak és helyet adnak az újaknak. A folyók is szabad folyást vesznek. Túlcsordulnak a partjaikon és átformálják a környezetüket.
  • A Gesäuse Nemzeti Parkot egy parkőr által vezetett gyalogtúrán vagy az Enns és a Salza folyón tett rafting- és kajaktúrákon lehet igazán megismerni. A vizes élményeket kijelölt helyeken lehet megkezdeni és befejezni, valamint ezekre a túrákra csak meghatározott időpontokban kerülhet sor.

  A két látogatóközpont, a Weidendom Élményközpont és a Gstatterboden Nemzeti Park Pavilon lehetőséget nyújt arra, hogy még mélyebben elmerüljünk a Gesäuse Nemzeti Park sokrétű természeti jelenségeiben. Az Enns partján található Weidendom a kutatóműhellyel és a bejárható ökológiai lábnyommal különösen lenyűgöző.

  A nemzeti parkon keresztül vezető hat tematikus útvonal különösen izgalmas a gyermekes családok számára. A kalandvágyók például a Weidendom parkolójából induló erdei ösvényen követhetik a vad John-patakot és felfedezhetik a Johnsbachtal természeti látnivalóit. Közvetlenül ezután a Rauchboden-ösvényen folytatódhat a felfedezőtúra. Itt az Ennsre és a Gesäuse sziklafalaira nyíló kilátás garantáltan lenyűgözi a fiatalokat és idősebbeket.

  A túrázók és hegymászók a számos kijelölt hosszútávú túraútvonalon és via ferrata ösvényen is megtalálják a számításaikat. A Luchstrail ösvényen, a Gesäuse Nemzeti Parkkal, valamint a Kalkalpen Nemzeti Parkkal és a Dürrensteini vadonnal három nemzetközileg elismert vadvédelmi területet fedezhetnek fel a kirándulók.

  A Gesäuse hegységben található via ferrata útvonalakat a természettel összhangban alakították ki. A vasalt utak kihívást jelentő túrákat kínálnak csodálatos kilátással. A kínálat az akadálymentes sétaútvonalaktól a nehéz via ferrata túrákig terjed.

  Tipp: a Gesäuse régióban az éjszakák a legsötétebbek közé tartoznak egész Európában. A nemzeti parkban található Weidendom Élményközpont környékén a csillagok vizsgálata során a megfigyelők akár 6000 csillagot is láthatnak. Újholdkor a csillagok különösen lenyűgöző látvány nyújtanak. Ezeken a napokon hullócsillagok záporoznak az égről és több ezer fényévre lévő csillagok tűnnek olyan közelinek, mintha meg is érinthetnénk őket.

  Hét természeti csoda Stájerországban

  NATÚRPARKOK AUSZTRIA ZÖLD SZÍVÉBEN

  Stájerország hét natúrparkja olyan különleges természeti adottságokkal rendelkező tájegység, amelyeket érintetlenségük mellett természeti és kulturális fénypontok is jellemeznek. Emellett számos lehetőséget kínálnak a természet megtapasztalására és megértésére.

  De nem csak a látogatóknak nyílik lehetőségük arra, hogy Ausztria zöld szívében elmerüljenek az érintetlen természetben. A természetvédelmi parkok mindenekelőtt védett élőhelyet biztosítanak számtalan ritka növénynek és állatnak.

  Veszélyeztetett állat- és növényfajok élőhelye

  UNTERES MURTAL UNESCO-BIOSZFÉRAPARK STÁJERORSZÁGBAN

  2019 júniusától Ausztria egy negyedik UNESCO-bioszféraparkkal is rendelkezik: a stájerországi Unteres Murtal Bioszférapark Bad Radkersburg és Mureck között található és a lenyűgöző folyóvidék összesen 13 000 hektáron terül el. A Mura folyó természetes dinamikájával folyamatosan új élőhelyeket teremt számtalan veszélyeztetett állat- és növényfajnak, köztük több mint 300 madárfajnak. A folyórendszert számos halfaj is használja vándorlása során.

  Végül, de nem utolsósorban, az osztrák-szlovén határon található érintetlen árterek védik a településeket az áradásoktól és biztosítják a tiszta ivóvízellátást is.

  Ez az egyedülálló természeti kincs ráadásul nem egy múzeum, hanem élettér és rekreációs terület is egyben, ahol a legkülönfélébb szabadtéri tevékenységek űzhetők: a bioszféra-rezervátum meghatározott pontjain úgynevezett River'scools táblák tájékoztatnak az állat- és növényvilágról.

  Tipp: mindenképpen vigyünk magunkkal távcsövet vagy nagyítót, mert számtalan felfedezni- és csodálnivaló akad.

  Donnersdorf ideális kiindulópont a Mura ártéri területén található túraútvonal-hálózatán tett izgalmas kalandozásokhoz. Kis szerencsével még egy fehérfarkú rétisast is láthatunk, amely Stájerország egyik legritkább madara. A murecki Mura-toronyból a kirándulók madártávlatból csodálhatják meg a környéket.